Donkere pigmentvlekken in het gezicht

Donkere pigmentvlekken in het gezicht

Je huid bleken klinkt moeilijk, pijnlijk en heel dramatisch maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mensen met donkere vlekken in het gezicht weten zich soms geen raad meer. Deze vervelende vlekken kunnen zorgen voor een deuk in het zelfvertrouwen omdat deze vlekken vaak heel hard opvallen. Mensen kijken vaak als eerste naar het gezicht en dan kan dit heel vervelend zijn. Maar daar zijn dus oplossingen voor die gemakkelijk zijn en waardoor je dus je zoektocht naar een oplossing tot een goed einde kan brengen.

Hoe ontstaan zwarte pigmentvlekken?

donkere vlekken in het gezicht

Zwarte pigmentvlekken op de huid ontstaan als gevolg van een overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, haren en ogen. Dit kan leiden tot een opeenhoping van melanine in bepaalde delen van de huid, wat resulteert in donkere vlekken.

Donkere vlekken in het gezicht kunnen bij iedereen voorkomen, maar sommige groepen hebben er meer kans op dan anderen. Zo hebben mensen met een donkere huidskleur, zoals mensen van Afrikaanse, Aziatische en Latijns-Amerikaanse afkomst, over het algemeen meer melanine in hun huid dan mensen met een lichtere huidskleur. Dit betekent dat ze meer kans hebben op het ontwikkelen van zwarte pigmentvlekken.

Wat zijn de oorzaken van donkere vlekken in het gezicht?

 • Blootstelling aan de zon: UV-straling van de zon kan de melanocyten stimuleren om meer melanine aan te maken, wat kan leiden tot donkere pigmentvlekken op de huid.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale veranderingen, zoals die optreden tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van bepaalde anticonceptiepillen, kunnen ook zwarte pigmentvlekken veroorzaken.
 • Ontstekingsreacties: Ontstekingsreacties, zoals die optreden bij acne of eczeem, kunnen leiden tot de vorming van zwarte pigmentvlekken op de huid.
 • Veroudering: Het natuurlijke verouderingsproces kan ook leiden tot de vorming van zwarte pigmentvlekken op de huid, vooral bij mensen met een lichtere huidskleur.

Hoe herken je zwarte pigmentvlekken in het gezicht?

Zwarte pigmentvlekken in het gezicht kunnen er verschillend uitzien, afhankelijk van de oorzaak en de individuele persoon. Ze kunnen variëren in grootte, vorm en locatie op de huid. Sommige zwarte pigmentvlekken zijn rond of ovaal van vorm, terwijl andere onregelmatiger van vorm zijn. Ze kunnen plat of verheven zijn, en sommige kunnen gepaard gaan met jeuk of pijn.

Als je zwarte pigmentvlekken op je huid hebt en je maakt je daar zorgen over, wees dan gerust want er is genoeg tegen te doen.

Hoe behandel je zwarte pigmentvlekken?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor het verminderen van zwarte pigmentvlekken in het gezicht. Hieronder staan enkele veel voorkomende behandelingsopties:

 1. Huidblekende crèmes: Er zijn verschillende crèmes en lotions beschikbaar zoals skinlight, hydrochinon, azelaïnezuur of kojiczuur, die de melanineproductie kunnen verminderen en helpen bij het vervagen van donkere pigmentvlekken.
 2. Chemische peelings: Een chemische peeling kan worden gebruikt om de bovenste laag van de huid te verwijderen en de vlekken te verminderen. Dit kan gedaan worden met glycolzuur, salicylzuur of trichloorazijnzuur.
 3. Laserbehandeling: Laserbehandelingen kunnen worden gebruikt om de melanine in de pigmentvlekken af te breken en de vlekken te vervagen.
 4. Cryotherapie: Dit is een methode waarbij vloeibare stikstof op de huid wordt aangebracht om de donkere pigmentcellen te bevriezen en de vlekken te verminderen.

Donkere vlekken in het gezicht aanpakken met Skinlight

Een van de beste oplossingen die je kan proberen is een blekende pigmentvlekken crème. Een zeer goede crème afkomstig uit Nederland in Skinlight. Deze pigmentbestrijder heeft tal van voordelen. Je hoeft je geen zorgen te maken voor allergieën want deze crème heeft een neutrale PH waarde en bestaat bovendien voor het grootste deel uit natuurlijke bestanddelen. Daarnaast is het een zuinige crème waar je lang mee doet omdat je telkens maar een kleine hoeveelheid nodig hebt. Daarbij komt ook nog eens dat je vaak heel snel resultaat ziet, meestal na een paar weken al. In huis halen en uittesten dus!

Donkere vlekken verwijderen met een chemische peeling

Je pigmentvlekken verminderen kan je doen aan de hand van een chemische peeling. Houdt er wel rekening mee dat een chemische peeling een pak duurder is dan een pigmentvlekken crème. Denk er dus goed over na alvorens hier mee te starten. Bij een chemische peeling wordt aan de hand van een chemische scrub, de bovenste huidlaag verwijderd. Op die manier worden dus ook de vervelende pigmentvlekken verwijderd. Echt pijnlijk is de behandeling niet, je zal enkel wat last hebben van neveneffecten. Denk hierbij aan roodheid, jeuk en gezwollen huid. Afhankelijk van je huidtype, zal je een of meerdere behandelingen nodig hebben. Eens dat je de behandelingen achter de rug hebt ben je meestal 10 jaar gesteld met een mooie huid!

Citroenmasker

Donkere vlekken in het gezicht verminderen kan je door een simpel huishoudmiddeltje. Heb je citroenen in de ijskast liggen dan is de oplossing nabij! Citroen is puur en helemaal niet schadelijk voor de huid. Wel is de citroen heel zuur die ideaal is voor het verpulveren van je pigment. Citroen kan je meerdere weken na mekaar op je huid smeren zonder dat je er enige last van kan ondervinden. Het enige dat je zal merken is dat je huid misschien wat droger aanvoelt. Dit kan je dan weer oplossen met een hydraterende crème.

Je hoeft je dus niet ongerust te maken, pigmentvlekken verwijderen kan op verschillende manieren, de ene al wat complexer en duurder dan de andere. Belangrijk is om uit te testen waar jij je het best bij voelt. Welke manier je ook probeert, je frustraties zullen hoe dan ook na een tijdje volledig verdwenen zijn!

Andere doe-het-zelfmethoden die kunnen helpen om de pigmentatie te verminderen. Hier zijn een paar voorbeelden:

 1. Appelazijn: Appelazijn staat bekend om zijn zure eigenschappen die kunnen helpen om de huid op te helderen. Meng een deel appelazijn met een deel water en breng dit aan op de pigmentvlekken met een watje. Laat het ongeveer 10-15 minuten zitten en spoel het daarna af met water.
 2. Citroensap: Citroensap bevat natuurlijke zuren die kunnen helpen om de huid op te helderen. Breng vers citroensap aan op de pigmentvlekken en laat het ongeveer 15 minuten zitten voordat je het afspoelt met water. Doe dit één keer per dag gedurende enkele weken.
 3. Kurkuma: Kurkuma staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antioxidant-eigenschappen. Meng kurkuma poeder met water om een pasta te maken en breng deze aan op de pigmentvlekken. Laat het ongeveer 10-15 minuten zitten en spoel het af met water.

3 gedachten over “Donkere pigmentvlekken in het gezicht

 1. Heb een blanke huid, word snel bruin en heel erg last van bruine pigmentvlekken. het zijn er zo veel dat het op een soort masker lijkt.. en nee het is geen melasma… zijn er nog andere tips en kun je bovenstaande methodes met elkaar combineren?

 2. Ik raad een chemische peeling echt heel erg af. Het is geen fijne behandeling, het resultaat is niet al te best, je loopt een week lang rond met schilfers op je huid en je moet de behandeling best wel vaak herhalen. Ik gebruik nu ongeveer een half jaar skin light en dat werkt wel echt heel goed. Ze geven als advies om de creme alleen op de pigmentvlekken aan te brengen, maar ik doe het over mijn hele gezicht en ik moet zeggen dat ik best wel heel erg tevreden ben met het resultaat!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: